Grupul pentru Dialog Social a înmânat marţi, 5 iunie 2007, Premiul GDS pe anul 2006, acordat pentru acţiunile lor împotriva regimului comunist disidenţilor Ionel Cană şi Vasile Paraschiv.
Cele doua personalităţi ale disidenţei româneşti au rememorat cu această ocazie evenimente din perioada totalitară, când orice acţiune împotriva regimului era aspru sancţionată, de la bătăi până la internarea în spitale psihiatrice sau pedeapsa cu închisoarea.
Ionel Cană, lider fondator al Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), pe care l-a organizat în anul 1979, a precizat că în opinia lui disidenţa în România a îmbrăcat trei forme, fiecare cu meritele ei incontestabile: disidenţa individuală, disidenţa de grup amorf (gen Paul Goma) şi disidenţa de grup organizat, cum este cazul SLOMR.
Vasile Paraschiv, lider al SLOMR, a declarat că este onorat de Premiul GDS, singura recunoaştere de acest gen din viaţa sa, şi a promis că va trăi şi de aici încolo aşa cum a făcut-o şi în timpul regimului totalitar şi după 1898 – cu coloana vertebrală dreaptă.
Întilnirea celor doi disidenţi a fost şi o ocazie pentru clarificarea rolului pe care Ionel Cană l-a avut în conceperea şi organizarea primului sindicat liber din România totalitară şi din Europa de după fosta Cortină de Fier, precum şi al lui Vasile Paraschiv în organizarea în sindicat a muncitorilor şi ca militant fervent al respectării drepturilor omului în România.
Grupul pentru Dialog Social a decis să-i acorde Premiul GDS pe anul 2006 şi fostului reprezentant al Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, pentru susţinerea constantă a României în procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar decernarea acestuia va avea loc cu ocazia proximei vizite în România a dlui Scheele.
6 Iunie 2007
Lasă un răspuns