GDS face apel la unitatea partidelor anti-PSD: Candidat unic la primăria București! – 13.02.2020

Domnului Ludovic Orban, președintele PNL

Domnului Dacian Cioloș, președintele PLUS

Domnului Dan Barna, președintele USR

Domnului Eugen Tomac, președintele PMP

Domnului Nicușor Dan

Domnului Vlad Voiculescu

 

APEL LA UNITATE

 

Stimați domni,

 

Credem că împărtășim împreună următoarele trei evidențe:

Prima: alegerile locale din acest an vor fi într-un singur tur de scrutin.

A doua: Bucureștiul a fost dureros de rău administrat sub mandatul d-nei Gabriela Firea, a primarilor de sector și, în general, a PSD. Nevoia unei schimbări radicale este resimțită, în cercuri largi ale opiniei publice, ca imperios necesară. Un nou mandat de patru ani pentru d-na Firea ar fi un dezastru pentru Capitală, dar și un mare premiu pentru PSD – un partid responsabil în mare parte  pentru dezvoltarea mult sub posibilități a României din ultimii treizeci de ani.

O ultimă evidență: Dacă partidele de centru-dreapta nu vor avea candidați comuni pentru Primăria Generală și primăriile de sector, d-na Firea are foarte multe șanse să fie realeasă.

Lucrurile ar trebui să fie simple și, ca urmare, domniile voastre s-ar cuveni să negocieze onest susținerea reciprocă pentru candidații unici ai dreptei și mai ales pentru cel sau cea la Primăria Generală. Or, constatăm ceva aiuritor: mai întîi PLUS și USR, deși membrii aceleiași alianțe politice, au fiecare cîte un candidat propriu la Primăria Generală. Aceștia, deși clamează unitatea Alianței, se provoacă reciproc la dezbateri pe care nu le susțin, în timp ce fac declarații războinice la adresa d-nei Firea; dar n-au decis nici măcar metoda prin care vor alege pe cel mai bine clasat dintre ei pentru a cîștiga alegerile. Iar cînd în fine se întîlnesc, se despart repede promițînd, nici măcar un compromis rezonabil, ci „că se vor mai întîlni”. Cît despre PNL, se pare că nu concepe să meargă la alegerile din București fără un candidat propriu (încă nedesemnat), dînd de înțeles printr-unii reprezentanți că partida e ca și cîștigată. Cu un asemenea discurs promisiunea de a negocia nu mai este nici măcar un exercițiu retoric.

Încet-încet foarte multă lume – presă, ONG-uri, analiști, dar mai ales opinia publică – începe să perceapă tot mai multă ipocrizie cînd vă aude la TV conferențiind de zor despre „unitatea dreptei” și despre ca și sigura înfrîngere a PSD la București. Se amplifică impresia că, în fapt, mai mult decît înfrîngerea PSD-ului vă preocupă poziția de putere în cadrul propriului partid, jocurile de culise, victoriile mărunte, asta cînd orgoliul personal și convingerea propriei desăvîrșiri și a partidului dumneavostră nu vă întunecă judecata. Sperăm totuși că sunteți încă suficient de lucizi și suficient de onești, atunci cînd vă pretindeți servitorii binelui public.

Grupul pentru Dialog Social consideră că este urgent și necesar:

– Să deblocați rapid negocierile reale, abandonând orice tergiversare.

– Să decideți cît mai repede cu putință candidați unici pentru Primăria Generală și primăriile de sector, promovând, în urma unor studii științifice, candidatul cel mai bine plasat. Apoi să susțineți cu toată forța și autoritatea dumneavostră acest candidat unic.

– Să evitați condescendența față de alte partide de dreapta și alți candidați, tratând cu seriozitate și respect șansele acestora.

– Să fiți oricând dispuși să cedați poziția proprie în numele scopului comun și al binelui public.

Credem că dacă nu veți acționa urgent în acest sens, sunt multe șanse ca Bucureștiul să fie pierdut. Și, dincolo de situația gravă în care veți pune Capitala în anii următori, dezbinarea voastră va avea probabil un efect nefericit deloc neglijabil și asupra alegerilor generale (indiferent dacă acestea vor avea loc anticipat sau la termen). Nu vă legănați cu iluzia că electoratul vă va ierta.

Profund îngrijorat de prezenta dezunire dintre partidele de dreapta, Grupul pentru Dialog Social își exprimă disponibilitatea de a organiza o dezbatere cu și între candidații la Primăria Generală, precum și cu reprezentanții partidelor respective, spre a ajuta să se realizeze acordul asupra unei candidaturi unice și de succes.

 

Grupul pentru Dialog Social

 

 

© GDS – Grupul pentru Dialog Social