APELUL GDS CĂTRE BUCUREȘTENI: VOTAȚI RAȚIONAL, VOTAȚI NICUȘOR DAN – 17.09.2020

 

 

Dragi bucureșteni,

Prezentul Apel al Grupului pentru Dialog Social pleacă de la o axiomă simplă: pentru București, mandatul Gabrielei Firea a fost un dezastru. De la traficul sufocat la absența apei calde, de la urbanismul haotic și distructiv la poluarea masivă, toate problemele Bucureștiului își au sursa comună exact în persoana primarului care ar fi trebuit să le anihileze – și să facă din București orașul european pe care îl dorim cu toții.

Prin urmare, destinul european al Bucureștiului depinde exclusiv de îndepărtarea acestui primar toxic. Aceasta e miza alegerilor din 27 septembrie: nu doar administrația unei capitale – ci însuși destinul ei. Apelul GDS cheamă bucureștenii să voteze rațional – astfel încât să facem din București un oraș cu destin.

La alegerile parlamentare din 2016, PSD a folosit o armă politică eficientă: toxicitatea. A făcut o campanie atât de toxică, a dezgustat atât de masiv electoratul, încât oamenii nu au mai ieșit la vot. Iar rezultatul este cel pe care-l cunoaștem, din nefericire, dureros de bine.

Acum, PSD mizează – la alegerile locale din București – pe două arme politice eficiente: pe de o parte, toxicitatea deja testată în alegerile anterioare (montajul recent cu Nicușor Dan este un bun exemplu). Pe de altă parte, cea de-a doua armă politică pe care mizează PSD este divizarea votului opoziției. Singura variantă în care Gabriela Firea pierde fără dubiu este, așa cum au arătat toate scenariile și sondajele electorale, aceea în care Nicușor Dan este singurul candidat al Opoziției unite.

Sondajele recente, de după intrarea în cursă a lui Traian Băsescu, arată limpede cât de eficientă este pentru PSD divizarea opoziției: distanța dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea s-a redus până aproape de dispariție. A vota cu Traian Băsescu înseamnă, de fapt, a vota pentru Gabriela Firea. Este concluzia aritmetică a tuturor sondajelor – și poate fi dezastrul acestui efort al Opoziției de a se uni.

Dragi bucureșteni,

Iată, așadar, sensul Apelului GDS: să nu lăsăm nici toxicitatea, nici divizarea votului urmărite de PSD să funcționeze. Să ieșim, mai întâi, la vot – și, apoi, să votăm acel candidat unic al Opoziției pe care toate sondajele îl indicau drept învingător net al Gabrielei Firea: adică pe Nicușor Dan. Orice alt vot este, în mod direct, un vot pentru Gabriela Firea – și un vot împotriva acelui București european pe care-l dorim.

Să votăm rațional pentru un București condus rațional. Sau, altfel spus, să votăm matematic pentru un București condus matematic. Fiindcă efectiv este singura noastră șansă.

 

Grupul pentru Dialog Social

© GDS – Grupul pentru Dialog Social