Cafeneaua Civică

Scopul proiectului Cafeneaua Civică este de a conecta viitorii lideri la teme importante de dezbatere, interne și internaționale.

https://cafeneauacivica.ro/

Principala nevoie a tinerei generații pe care o identifică și își propune să o abordeze proiectul este aceea de a fi atrasă și implicată activ în aspecte cheie ale societății românești, dar și nevoia de a înțelege mai bine provocările interne și internaționale.

Scopul principal al proiectului este, așadar, de a stimula implicarea civică a tinerilor, inclusiv prin promovarea dezbaterilor la nivel universitar, conștientizarea problemelor importante pe plan intern și internațional, în legătură cu care vocea tinerilor români nu se aude, facilitarea comunicării între universități și societatea civilă.

Cafeneaua Civică își propune să atingă un set de obiective specifice:

  1. aducerea împreună, a studenților și experților, într-un schimb onest de idei;
  2. aducerea în atenția publicului a viitorilor specialiști și lideri în domenii precum politica internațională, sociologie, economie, studii juridice, științe și arte;
  3. aducerea în dezbaterea publică a temelor importante pentru dezvoltarea viitoare a României.

Proiectul a fost conceput pentru a răspunde unei provocări cu care se confruntă în prezent România: lipsa de interes și lipsa de reprezentare a tinerei generații în viața civică, politică și asociativă.

Contactul tinerei generații cu personalități civice, culturale și academice recunoscute pentru meritele lor profesionale și etice i-ar putea ajuta să-și dezvolte spiritul critic, gândirea liberă, dincolo de clișee și manipulare.

Un spațiu liber de dezbateri axate pe ideile și problemele cu care se confruntă lumea democratică din care România vrea să facă parte este absolut necesar acum.

Dezbaterile vor fi multidisciplinare și vor reuni studenți și specialiști din diverse domenii relevante, cu scopul de a încuraja interacțiunea ideilor și de a favoriza atât un cadru de conversație mai cuprinzător, cât și o perspectivă mai largă și mai atrăgătoare a problemelor pe care le întâmpină participanții.

Actualul status quo este marcat de confuzia ideologică generată de clasa politică, precum și de un mediu mediatic toxic, dominat de mass-media controlate și de propaganda anti-occidentală și iliberală, urmărindu-se erodarea și, în final, distrugerea valorilor democratice. Astăzi, este din ce în ce mai dificil să faci distincție între fapte și opinii influente. După cum s-a văzut, chiar și societățile din Europa de Vest sunt predispuse destul de ușor să fie influențate de discursul naționalist, xenofob, de extremă stânga/dreapta, de discursul instigator la ură. Țările din Europa de Est au dezavantajul suplimentar de a fi democrații relativ tinere și imperfecte, oarecum lipsite de experiență în exercitarea gândirii critice, fiind în același timp în centrul unei noi dispute geopolitice între Rusia și Occident. Lipsa acută a mecanismelor de reziliență, conștientizarea publicului, responsabilitatea politică le face și mai vulnerabile. În plus, corupția permite o influență ilicită în toate sectoarele.

Cele șase dezbateri care vor anima Cafeneaua Civică au rolul de a identifica și a dezbate componentele cheie ale noului mediu de securitate cu care se confruntă România și NATO în epoca revenirii competiției între marile puteri, în care Rusia și China contestă deschis principiile de bază ale ordinii internaționale. O atenție deosebită va fi dedicată spațiului mai larg al Mării Neagre și al Flancului Estic și importanței lor în competiția globală. O altă dimensiune esențială este aceea de a familiariza și a expune noua generație la provocările mai puțin vizibile și mai puțin obișnuite: presiunile geo-economice, armonizarea dependențelor strategice și a liniilor de falii societale, agendele și metodologiile subversive (inclusiv arsenalul de fake-news) pe care actorii nocivi le folosesc pentru a eroda și perturba o democrație.

DEZBATERILE CAFENELEI CIVICE:

Dezbaterea nr. 1 – 11 februarie 2022:

Dezinformare: fake-news, propagandă, rescrierea istoriei și ascensiunea populismului

https://cafeneauacivica.ro/ro/dezbateri/dezinformare/noul-ecosistem-al-dezinformarii

Dezbaterea nr. 2 – 23 februrie 2022:

Lupta pentru protejarea diversității: minorități versus majoritate

https://cafeneauacivica.ro/ro/dezbateri/diversitate/lupta-pentru-protejarea-diversitatii

Dezbaterea nr.3 – 3 martie 2022:

Politici etno-naționaliste, identitare și mișcări iliberale

https://cafeneauacivica.ro/ro/dezbateri/iliberalism/politici-etno-nationaliste-identitare

Dezbaterea nr.4 – 23 martie 2022:

Pace și război: de la prăbușirea URSS la invazia din Ucraina și implicațiile pentru flancul estic al NATO

https://cafeneauacivica.ro/ro/dezbateri/nato-rusia/pace-si-razboi-de-la-prabusirea-urss-la-invazia

Dezbaterea nr.5 – 19 aprilie 2022:

Securitatea europeană între autonomie strategică și o nouă viziune pentru NATO

https://cafeneauacivica.ro/ro/dezbateri/securitatea-europeana/securitatea-europeana-nato

Dezbaterea nr. 6 – 3 mai 2022:

Ascensiunea Chinei și relațiile transatlantice

https://cafeneauacivica.ro/ro/dezbateri/china/ascensiunea-chinei-si-relatiile-transatlantice

© GDS – Grupul pentru Dialog Social