COMUNICAT GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL – 19 OCTOMBRIE 2019

Dragă Laura Codruța Kövesi,

 

Când sute de mii de oameni au strigat pe străzile din România pentru dreptate, dumneavoastră erați – pentru cei mai mulți dintre ei – imaginea dreptății.

Era incredibil pentru noi, cei din stradă, că se poate construi, într-o Românie a nedreptății instituționalizate, ceea ce ați construit dumneavoastră: o instituție a dreptății.

Această uimire admirativă a făcut posibil un slogan precum DNA / Să vină să vă ia! – împreună cu România, trezește-te! și de PSD / Ciuma roșie!, au rezumat cel mai fidel ceea ce simțea intens strada: că motorul prim al răului era politica PSD împotriva justiției; că DNA, instituția condusă de dumneavoastră, are forța să oprească acest motor prim al răului; și că, abia astfel, România se va trezi.

Răul, la rândul lui, a intuit fără greș că forța dumneavoastră simbolică e cea care dă deopotrivă străzii și încredere, și eficiență; și, în consecință, v-a îndepărtat – printr-un gest de o mizerie care va rămâne în istoria marilor noastre rușini instituționale – de la conducerea DNA.

Însă, când crezi până la capăt în dreptate, dreptatea există – și funcționează.

Așa încât acum sunteți – grație acestei balanțe eficiente a dreptății – primul procuror-șef al Parchetului European.

E, pe de o parte, un precedent istoric absolut pentru România – și vă felicităm din toată inima pentru că, prin înzestrările dumneavoastră profesionale și umane, l-ați făcut posibil.

E, în același timp, șansa de a face pentru Europa ceea ce ați făcut deja pentru România: anume să dați speranță că dreptatea există – și că ea poate fi eficientă.

Aceasta a fost, de altfel, și semnificația Premiului Grupului pentru Dialog Social pe care l-ați primit în 2014.

Vă mulțumim, așadar, pentru toată speranța construită până acum în România – și vă suntem alături în construcția speranței viitoare pentru Europa.

 

Grupul pentru Dialog Social

© GDS – Grupul pentru Dialog Social