* * *
GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL – DEFINIȚIE, SCOP ȘI ISTORIC
GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL (GDS) este o asociație independentă, neguvernamentală, cu caracter nepatrimonial, care și-a propus să apere și să promoveze valorile democrației, libertățile și drepturile omului. GDS urmărește să fie o instanță de reflecție critică asupra problemelor fundamentale ale societății românești. Mijlocul principal folosit pentru atingerea acestui scop este dialogul social realizat prin toate instrumentele civilizației moderne. Grupul angajează acest dialog cu diferite componente ale societății precum și cu organele legislative și executive ale puterii de stat. Grupul pentru Dialog Social nu este și nu urmărește să devină formațiune politică.
GDS s-a constituit la 31 decembrie 1989 și este prima organizație a societății civile constituită legal după căderea comunismului.
Grupul pentru Dialog Social intervine activ în viața publică și culturală prin intermediul Revistei 22, organizând întâlniri, mese rotunde, simpozioane cu o tematică deopotrivă diversă și unitară axată pe conflictele sociale, inițiative legislative, libertatea presei și a televiziunii, minorități, alegeri locale și generale.
În actul de constituire se afirmă: ”Grupul pentru Dialog Social este un grup independent, strict informal, care nu se subordonează nici unei grupări politice și care refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim. Declarăm explicit : nu vrem să fim un centru de putere, ci un centru de influență. Pe cont propriu, fiecare membru al Grupului are dreptul la propriile sale opțiuni și orientări politice, care nu afectează însă în nici un fel statutul și orientarea Grupului.”
Începând cu anul 1994 se acordă Premiul GDS pentru promovarea valorilor societății civile și ale statului de drept.
Membrii GDS
Grupul pentru Dialog Social își propune să fie un laborator în care economiști, politologi, istorici, juriști, sociologi, filosofi, urbaniști, scriitori, teologi etc să caute și să găsească împreună strategiile și soluțiile de care societatea românească are nevoie în prezent și în viitor.
Membrii săi sunt personalități ale vieții culturale și publice din România, mulți dintre ei disidenți ai regimului comunist. Noii membri sunt aleși dintre personalitățile remarcate pentru desfășurarea unor activități în sensul dezideratelor GDS. Grupul pentru Dialog Social este un club de dezbateri între intelectuali de diferite profesii, care își propun să prospecteze căile de evoluție ale acestei societăți, bazate de valorile umane și pe drepturile omului.
Grupul pentru Dialog Social are în componenţa sa actuală 39 de membri.
Declarația de constituire a Grupului pentru Dialog Social:
1. Declarația de constituire GDS – 31.12.1989 (limba română)
2. Declarația de constituire GDS – 31.12.1989 (limba engleză)
3. Declarația de constituire GDS – 31.12.1989 (limba franceză)
* * *
Revista 22 își desfășoară activitatea sub coordonarea GDS, în paginile ei reflectându-se ideile și demersurile care constituie liniile de forță ale acestuia. Are o apariție săptămânală propunând publicului cititor analize și eseuri politice, anchete sociale, interviuri cu personalități implicate în evenimentele majore ale vieții publice și culturale și deopotrivă analize economice sau cronici culturale.
* * *
Green Hours Jazz Cafe şi Teatrul Luni
În incinta GDS funcționează din 1995, Green Hours (teatru, jazz, bistro) și Teatrul Luni, care organizează numeroase evenimente muzicale și teatrale, cunoscute în toata lumea culturală.
* * *
PEN ROMÂNIA
PEN România este o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, filiala românească a PEN International, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor.PEN România a fost creat într-o primă formă în 1922 la București și din rândurile sale au făcut parte, de-a lungul perioadei interbelice, scriitori importanți precum Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu, Hortensia Papadat-Bengescu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Henriette-Yvonne Stahl, Panait Istrati, Mircea Eliade și alții.
* * *
RGB Fotography
Școala de fotografie RGB Photography își deschide porțile în luna februarie 2008 cu primul curs de fotografie. La RGB se realizează diverse cursuri și workshopuri – Photoshop, Creativitate în fotografie, Educație vizuală, Fotografia de produs.
* * *
Fundația Gheorghe Ursu
Fundatia Gheorghe Ursu a luat fiinta in decembrie 1995, din initiativa membrilor fondatori Gabriel Andreescu, Radu Filipescu, Olga Ursu, Andrei Ursu si Sorin Vieru. Inca de la inceput, a militat pentru aflarea adevarului in cazul asasinarii lui Gheorghe Ursu, si pentru condamnarea vinovatilor, prin actiuni in justitie, plingeri la procuratura, memorii catre autoritati. In acest scop a colaborat si cu Institutul Roman pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
http://gh-ursu.ong.ro/activitate.html
* * *
Jazz Radio FM
În incinta GDS, s-a lansat primul post de radio jazz din România.
* * *
Asociația Democrație&Dialog&Civilizație (ONG)
Fundația Video Media și Studioul Video-Dialog (1990 – 2001)
Studioul Video-Dialog a fost primul studio video independent din România, înfiintat în martie 1990. Fundația Video Media a avut ca scop recuperarea și promovarea valorilor autentice ale spiritualității românești: afirmarea culturii române ca parte integrantă a culturii europene; promovarea adevărului istoriei naționale în memoria colectivă; promovarea drepturilor copilului, a reformei protecției copilului și a modelelor de bună practică în protecția copilului în România; promovarea drepturilor minorităților etnice.
Între anii 1990-2005 în cadrul studioului s-au realizat filme reprezentative pentru societatea românească la care au colaborat membrii Grupului pentru Dialog Social.
Grupul pentru Dialog Social a avut un program de consultanță juridică gratuită (2003 – 2010) și un Centru de Resurse Internet pentru ONG (2010).