Martisor pentru Monica

„Martisor anti-coruptie“ a fost organizat de Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din România, APADOR-CH, Grupul Offensive, Academia de Advocacy si Freedom House. Manifestatia s-a vrut a fi o reactie ferma a societatii civile în fata demersurilor antireformiste ale actualei clase politice, demersuri ce s-au concretizat prin adoptarea de catre Senat a motiunii simple anti-Macovei. Reamintim ca motiunea a continut o serie de acuzatii false, cum ar fi aceea ca nu s-a facut reforma în justitie, ba, mai mult, ca ministrul Macovei nu ar avea nici macar o strategie de reforma a justitiei.

În ciuda vremii nefavorabile, în fata Teatrului National s-au strâns peste 1.500 de oameni care, timp de o ora si jumatate, au scandat numele ministrului Justitiei, precum si lozinci ca: „Jos Voiculescu“, „Jos Patriciu, Anticipate“, „Parlament curat“, „Nu se mai poate“.



Organizatorii au distribuit manifestantilor martisoare anticoruptie si au initiat o lista de semnaturi intitulata „Vot de blam pentru Senat. Noi o sustinem pe Monica Macovei si Agentia Nationala de Integritate“ pe care au semnat-o 1.739 de persoane.

Presedintele Consiliului de Administratie al GDS, Radu Filipescu, a subliniat faptul ca manifestantii nu s-au reunit pentru a o sustine pe Monica Macovei, ci pentru a-si sustine propriul interes, acela de a trai într-o tara în care justitia functioneaza si în care reprezentantii poporului sunt oameni integri. Tot el a precizat ca demersul societatii civile nu este unul antiparlamentar sau antiinstitutional, ci reprezinta un apel catre parlamentari menit sa-i determine pe acestia „sa aiba grija de institutia lor si sa o curete de parlamentarii urmariti în justitie“, precum si de personaje ca senatorul PRM Dan Mihai Claudiu Tanasescu, care a votat de doua ori motiunea anti-Macovei.

Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, a constatat cu regret ca s-a ajuns la situatia în care oamenii sunt nevoiti din nou sa iasa în strada, pentru a sanctiona „gafa“ unui Senat „ce se opune vointei tuturor românilor, care au zis ca nu mai vor coruptie“.



Andrei Oisteanu a semnalat faptul ca retorica antiintelectuala de la începutul anilor ‘90, specifica securistilor, a renascut astazi si se manifesta prin repetatele atacuri din presa a caror tinta sunt intelectualii „aserviti miliardarului iudeo-maghiar“ Soros sau organizatiile nonguvernamentale. Tot el a avertizat asupra faptului ca România se afla într-un moment crucial, momentul unei batalii decisive între cei care doresc continuarea reformelor si cei care vor sa traga România înapoi.

Traian Ungureanu a subliniat faptul ca actualul Parlament al României compromite ideea de parlament deoarece urmareste interesele unui grup restrâns de oameni. Potrivit lui Traian Ungureanu, acest grup, al carui principal inamic este însasi ideea de justitie, nu îsi doreste o Românie moderna, în care drepturile si responsabilitatile în fata legii sa fie împartie în mod egal de catre toti cetatenii.



Acelasi deziderat al unei legi egale pentru toti a fost exprimat si de catre Alina Mungiu Pippidi, care a precizat ca este inadmisibil faptul ca în România o sotie de senator poate scapa de puscarie chiar daca a omorât trei oameni într-un accident de masina. Alina Mungiu Pippidi a declarat ca avem nevoie de un parlament curat, european, precum si de o Agentie Nationala de Integritate.

O serie de alte personalitati care au luat cuvântul, precum Vasile Paraschiv, Dorana Cosoveanu si Sorin Iliesiu, au afirmat ca actualul conflict se reduce la o lupta între poporul român si fosti comunisti. Sorin Iliesiu a constatat ca din pacate suntem înca nevoiti, la saptesprezece ani dupa revolutie, sa strigam jos comunismul.

În spiritul Pietei Universitatii, lozinca a fost scandata de cei prezenti la manifestatie, ca marturie a faptului ca lupta împotriva comunismului nu a luat înca sfârsit si nu a fost pe deplin câstigata.

(Alexandru Racu)
Text preluat din revista 22 (martie 2007).

© GDS – Grupul pentru Dialog Social