Protest GDS. Eliminarea din magistratură a judecătorului Cristi Danilet este un linșaj – 14 decembrie 2021

14 decembrie 2021

Grupul pentru Dialog Social este indignat, ca toată societatea civilă, de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț de către Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Justificarea CSM pentru acest gest de o duritate extremă este aceea că judecătorul Danileț ar fi adus prejudicii de imagine justiției din România prin două înregistrări din viața lui domestică, lipsite de orice conținut politic sau ofensator.

Dimpotrivă, prin tot ceea ce a făcut, judecătorul Danileț a construit o imagine pozitivă justiției din România. A impus educația juridică drept disciplină școlară în România. A editat manuale de educație juridică, a participat în școli la nenumărate acțiuni de educare juridică a elevilor. A militat constant pentru o justiție curată și eliberată de ingerințele politicului. Atâta câtă e, încrederea în justiția din România se datorează în mare măsură activității civice a judecătorului Danileț. Care, prin tot ce a făcut, s-a dovedit unul dintre aliații cei mai eficienți ai unei justiții curate în România. 

Eliminarea lui din magistratură este, fără îndoială, un linșaj – venit dinspre structurile cele mai toxice din interiorul sistemului public de justiție din România. A tăcea în fața unui asemenea linșaj ar însemna abandonarea acelei Românii europene pe care o dorim cu toții. Dacă acceptăm acest linșaj, atunci România e cu adevărat un stat eșuat.

GDS este alături de judecătorul Cristi Danileț – și de toți magistrații români care cred încă într-o justiție curată. România nu poate fi un stat european dacă nu e și un stat de drept. Cerem politicienilor români să corijeze, prin toate mijloacele pe care le au la îndemână, această derivă anti-justiție care reîncepe să se manifeste în România. Și să își arate în modul cel mai concret atașamentul pentru o justiție liberă și curată. E inadmisibil să ai drept șef al Comisiei Juridice din Camera Deputaților o persoană care și-a exprimat constant aversiunea față de DNA și adeziunea la cruciada anti-justiție a regimului Dragnea – dar să excluzi din magistratură pe cineva care, prin tot ce a făcut, a militat pentru o justiție liberă în România. 

A fi alături de Cristi Danileț înseamnă acum a fi alături de statul de drept. Fără de care România europeană nu poate exista.

© GDS – Grupul pentru Dialog Social