Scrisoare de protest a societății civile cu privire la nominalizările pentru EESC

* * *

Către: Cabinetul Președintelui României

Ref: Nominalizările pentru Comitetul Economic și Social European (EESC)

 

Vă înaintăm atașat scrisoarea de protest și materialele aferente trimise de societatea civila Consiliului UE și altor instituții europene în data de 14 august, referitor la propunerile inaintate de guvernul Romaniei pentru Grupul III (societate civila) al Comitetului Economic și Social European prin scrisoarea nr 5380 din 31 iulie 2015.

Două din cele cinci nominalizări pentru Grupul III facute de guvern încalcă flagrant Art 302 al Tratatului si practica uzuala a EESC de a avea o justa reprezentare a grupurilor sociale si un echilibru in interiorul plenului EESC, prin includerea patronatelor, sindicatelor si societatii civile in proportii egale, de o treime fiecare.

Anume, nominalizarea domnului Mihai Ivașcu (lider de conferedație patronală în constructii și secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a României) și generalului în rezervă Marius Opran (președinte al confederației patronale UGIR-1903 și om de afaceri în domeniul sistemelor de securitate) ridica două probleme majore:

  1. Sunt nereprezentative pentru Grupul III (societate civila), persoanele în cauză fiind în mod clar pe profilul Grupului I (patronate), ceea ce dezechilibrează votul în interiorul EESC și lasă nereprezentată societatea civilă din România.
  2. Ridică probleme individuale de etică în fiecare caz. Astfel, CCIR nu este organizația cea mai potrivită pentru a reprezenta România pe plan internațional după scandalul major și problemele penale ale conducerii sale din 2014 – și în tot cazul, nu are nicio cădere să reprezinte societatea civilă din România. În mod similar, după cum o arată scrisoarea ONG-urilor atașată acestui mesaj, societatea civilă română nu se simte reprezentată de un general în rezervă cu afaceri în domeniul armamentului și sistemelor de securitate, membru oficial al unei rețele de lobby înființată și finanțată de regimul autoritar din Azerbaidjan.

Situația este cu atât mai delicata cu cât mandatul de cinci ani al noului EESC va cuprinde și perioada semestrului II din 2019, aceea când România va avea președinția UE. Va fi atunci nevoie de mobilizarea tuturor resurselor si va fi nevoie de persoane credibile, profesioniste și cu contacte solide în mediile UE pentru a ajuta la o președintie reușită. În momentul de față, după cum am aratat, s-a creat o problemă gravă care deja excede cadrul strict al competențelor de nominalizare de către executiv a celor 15 membri români în EESC. Problema riscă să afecteze reprezentarea externa a României și integrarea sa în mecanismele UE. Avem deja semnale că persoanele competente din cadrul aparatului Consiliului UE s-au sesizat și investighează chestiunea.

Ca atare, liderii de ONG semnatari ai scrisorii vă roagă să faceți toate demersurile posibile pentru a determina guvernul să revină asupra acestor nominalizări, până la data de 2 septembrie 2015 când toate propunerile trebuie aprobate în ședința COREPER.

Cu respect,

Viorel Micescu, President of the Center for Assistance for NGOs (CENTRAS)

Cristina Guseth, President of Freedom House-Romania

Florin Moisă, President, Resource Center for Rroma Communities

Cristian Ghinea, Director of the Romanian Center for Public Policy

Andreia Moraru, Deputy President, EASPD Romania – the European Association of Service Providers for the Disabled

Oana Preda, Executive Director, Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe)

Nicoleta Alexandrescu, APADOR-CH

Magda Muntean, Program Manager, HOSPICE Casa Sperantei

Ilie Brie, Deputy President, Center of Excellence for Sustainable Development (CEDD)

Angela Achiţei, President, Alaturi-de-Voi Foundation (ADV) – service provider for HIV infected persons

Ruxandra Sasu, Executive Director, PACT Foundation

Marian Damoc, Director, Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD)

Ken Dickerson, Director, ECOFARM Association

National Federation for Education and Long Life learning

Iulian Teodorescu, “Our children” Foundation

Grupul pentru Dialog Social

© GDS – Grupul pentru Dialog Social