SCRISOARE DESFIINȚAREA INSTITUTULUI REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989 – 14.02.2021


Către:

Anca Dragu, președinte al Senatului,

Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, președinte PNL,

Florin Cîțu, prim-ministru al guvernului,

Dan Barna, viceprim-ministru, co-președinte Alianța USR-PLUS,

Kelemen Hunor, viceprim-ministru, președinte UDMR

Va solicităm finalizarea demersului privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Considerăm finanțarea din partea statului a acestui institut nejustificată.

Activitatea  institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției.

Reamintim faptul că a fost dată deja o ordonanță de urgență pentru desființarea acestui Institutut (în 30 decembrie 2019, de către guvernul condus de Ludovic Orban), dar majoritatatea PSD din Parlament a respins acea ordonanță.

Președintele României Klaus Johannis a solicitat  Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență , subliniind că instituția ”nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.

Prin Legea 556/2004, cercetătorii IRRD “și-au asumat obligația de a evalua dimensiunea represiunii, în urma căreia au rezultat morți, răniți, arestați, molestați”. In mod convenabil insa – si simptomatic pentru coniventa regimului Iliescu cu fosta Securitate – Institutul infiintat de fostul presedinte “nu și-a propus să stabilească vinovații pentru săvârșirea de abuzuri și crime”, chiar in cazul cand “faptele au fost evidente și clare”, si “descrise ca atare în lucrări și studii”.

Consideram ca este un act de ipocrizie si impostura stiintifica sa pretinzi ca studiezi represiunea “în urma căreia au rezultat morți, răniți, arestați, molestați”, sa scoti sute de “lucrări și studii” despre fapte evidente care au produs moartea a peste o mie de romani, fara sa numesti, macar institutional, pe autorii crimelor. Concret, desi in virtutea probelor adunate, au confirmat in mod repetat existenta teroristilor de dupa 22 decembrie, lucrarile IRRD au evitat cu asiduitate sa-i identifice pe acestia. Chiar daca probele le dovedeau cu prisosinta existenta!

La 31 de ani de la momentul definitoriu al curajului sau, poporul roman a ramas cu tragica intrebare, devenita aproape retorica prin repetitie, “Cine a tras in noi dupa 22?”. Este o nedreptate profunda pentru memoria eroilor care ne-au redat si aparat libertatea in decembrie 1989. Este dureroasa pentru urmasii acestora, pentru ranitii ramasi in carucioare de invalizi, pentru memoria colectiva si pentru imaginea noastră ca popor.

Aceasta sarcina ar fi potrivit să revină instituției abilitate in acest sens care este, conform legii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. IICCMER are “in centrul tuturor demersurilor” sale, “victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise”.

Este oare necesar sa subliniem că abuzurile si crimele comise la Revolutie au fost ultima și cea mai sangeroasa crima a comunismului și a dictatorului Nicolae Ceaușescu, prin aparatul sau represiv ?


Semnatari:

Asociatia Revolutionarilor fara privilegii,

– Radu Filipescu – presedinte

– Ion Caramitru – vicepresedinte

Fundatia Gheorghe Ursu

– Gabriel Andreescu – presedinte

– Andrei Ursu – membru CA

Societatea Timisoara

– Florin Mihalcea- presedinte

Dan Voinea – general, fost procuror militar sef

Asociaţia umanitară pentru protejarea şi sprijinirea invalizilor, răniţilor şi urmaşilor celor căzuţi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 – Dolj

– Costinel Venus Mirea – presedinte

Membri GDS

– Andrei Cornea

– Mihai Șora

– Radu Vancu

– Rodica Culcer

– Sorin Ionita

– Vlad Zografi

– Daniel Cristea Enache

– Madalin Hodor

– Sorin Alexandrescu

– Smaranda Vultur,

– Magda Carneci

– Emil Ionescu

– Andrei Oișteanu

– Brîndușa Armanca

– Ștefan Vianu 

– Alin Teodorescu

Lista ramane deschisa….

© GDS – Grupul pentru Dialog Social